KURKON SÄÄNNÖT

(perimätiedosta muistiin kirjoittanut KK, koneluettavaan muotoon ja edelleen HTML:ksi kirjoittanut B)

Kurko on 2--9 hengelle tarkoitettu korttipeli. Sopivin osanottajmäärä on 4--7 henkeä tai ihmistä.

Kurkoa pelataan tavallisella 52 kortin pakalla johon on lisätty 2 tai 3 jokeria. Mikäli jokereita on käytettävissä vähemmän, käytetään käytettävissä olevaa määrää.

Ainoastaan korttien numeroarvoilla on merkitystä. Mailla ei ole arvojärjestystä vaan kaikkien maiden samannumeroiset kortit ovat samassa asemassa.

Jokeri on samassa asemassa kuin ässä. Jokerin ja ässän suuruus on 1 tai 14 tilanteesta riippuen.

Kukin pelaajista toimii vuorollaan jakajana. Jakovuoro kiertää myötäpäivään. Jakajan oikella puolella istuvalla on oikeus suorittaa nosto sekoituksen ja jaon välissä. Jakajan velvollisuutena on tarjota nostomahdollisuutta. Ensimmäinen jakaja arvotaan jakamalla yksi kortti kullekin. Pienimmän saanut toimii ensimmäisenä jakajana, toiseksi pienimmän saanut pitää kirjaa yhden pelin ajan. Ässän ja jokerin suuruus on tässä 1. Mikäli pienintä tai toiseksi pienintä korttia tulee useampi, arvotaan näiden kesken uudestaan.

Kullekin pelaajalle jaetaan kuusi (6) korttia.

Jakajan vasemmalla puolella istuva aloittaa asettamalla minkä tahansa korteistaan pöytään. Kaikki pöytään tulevat kortit asetetaan sille kuvapuoli ylöspäin.

Aloittajan jälkeen asettavat muut pelaajat vuorollaan myötäpäivään kiertäen oman korttinsa pöytään. Tässä on korttien suuruusjärjestys seuraava: 2<3<4<5<6<7<8<9<10<Kn<Q<K<A=J. Yksi kierros on pelattu kun kukin on asettanut yhden kortin pöytään. Korttien asettamista koskee seuraava vaatimus: Mikäli pelaajalla on kädessään kortti tai kortteja, jotka ovat suurempia tai yhtäsuuria kuin korkein samalla kierroksella pöytään asetettu kortti, on pelaajan asetettava jokin näistä korteista pöytään. Mikäli pelaajan kaikki kortit ovat pienempiä kuin kierroksen suurin esiintullut kortti, on pelaajan asetettava pöytään pienin korttinsa. Tämä on sääntöjen ydin: "suurempaa tai yhtäsuuri jos on, muuten pienin pois". Se pelaajista joka on viimeisenä kyennyt täyttämään vaatimuksen suurempaa tai yhtäsuuri, aloittaa aina seuraavan kierroksen.

Pelin tarkoituksena on saada kunkin jaon viimeiselle kierrokselle jäämään käteen mahdollisimman pieni kortti. Viimeiselle kierrokselle säästetty ässä tai jokeri on suuruudeltaan 1, siis kaikkein pienin kortti. Sille pelaajalle, jonka kädessä viimeisellä kierroksella on suurin kortti muiden pelaajien kortteihin verrattuna, merkitään kortin arvon mukainen määrä virhepisteitä. Mikäli suurinta korttia on useammilla pelaajilla, merkitään kaikille näille kortin arvon mukainen määrä virhepisteitä.

Peli loppuu, kuin kaikilla pelaajilla on 30 enemmän virhepisteitä. Pelin voittaja on se pelaaja, jolla pelin loppuessa on vähiten virhepisteitä (ei siis välttämättä se, joka viimeisenä on tullut 30:n rajan yli). Tasapisteillä tulee tasapeli. Virhepisteillä ei ole ylärajaa. Mikäli pelin tulos halutaan realisoida, tapahtuu se kaikilta muilta pelaajilta voittajalle kunkin pelaajan ja voittajan virhepisteiden erotuksen perusteella. Sopiva realisointisuhde on esim. 0,25 FIM/piste. Tasapelissä erotusten summa jaetaan tasan voittajien kesken.

Sääntöjä rikkonut saa 13 virhepistettä, eikä jakoa pelata loppuun. Esimerkiksi pelaajan löytäessä viimeiselle kierrokselle kakkosen, vaikka edellisellä kierroksella putosi seiska pienimpänä, saa tämä pelaaja 13 virhepistettä, muut eivät mitään.

Terminologiaa

saada, ottaa
kerätä lisää virhepisteitä
rassata (rassi)
Pakottaa muut pelaajat luopumaan pienistä korteistaan käyttämällä suuria kortteja. "Ässä rassaa hyvin"
pidätellä
Pysytellä pitkään samoissa virhepistelukemissa. Pitkään pidätellessä voi tulla "kupla otsaan". On vaikea pidätellä useammalla tavalla yhtä aikaa; WC:ssä käynti saattaa parantaa pelin kulkua.
ottokortit
Käsi, jolla on vaikea välttää virhepisteiden saamista.
rassilaput
Paljon suuria kortteja alkukierroksille ja yksi pieni viimeiselle kierrokselle.
mielenkiintoiset laput
Esim 4 kurkoa ja 2 jätkää; kurkoilla saattaa saada rassattua jollekin akan käteen.
kärjessä
on pelaaja, jolla on eniten virhepisteitä
peliä johtaa
se, jolla on vähiten virhepisteitä
taktikoida
Jättää toiseksi viimeiselle kierrokselle kurko tai akka ja jokin pieni kortti käteen uskoen että kenelläkään ei ole enää ässää. Taktikoinniksi tämä muuttuu kun edellä olevilla on ässä, jolloin jäljelle jäävällä kurkolla tai akalla saa melko varmasti.
munata rassissa
Jättää rassaamatta pelossa että itse saa, jos rassaa.

Strategiaa

Huom! Kurko on seurapeli eikä missään tapauksessa ole tarkoitettu pelattavaksi hiljaisuudessa. Mikäli seurue ei kykene päättämään kuka jakaa jakajan määrittämiseen tarvittavat kortit, ei seurue ole sovelias pelaamaan kuningasten peliä.